Za slušné Slovensko


Dnes som dostal krásne pozvanie od organizátorov dôležitého stretnutia, Postaviť sa za slušné Slovensko. Odmietol som. Nie preto, že by som tam nechcel byť, ale preto, že už dlhšie pripravujeme iniciatívu - modlitbu "24 hodín pre Pána". Dovolím si spojiť tieto dve iniciatívy. Majú niečo spoločné. 
Prvá pozýva občiansku spoločnosť k angažovaniu sa o slušné Slovensko. Mnoho ľudí vníma túto iniciatívu ako rozvrat našej krajiny. Spájajú toto podujatie s konšpiráciami a niečím, čo môže ešte viac uškodiť našej krajine. Osobne sa pýtam, čo môže viac uškodiť našej krajine ako korupcia na najvyšších miestach, vražda nevinných ľudí a obviňovanie jeden druhého namiesto hľadania spoločného záujmu a budovania našej krásnej krajiny. Preto sa mi páči táto iniciatíva, ktorá pokojným spôsobom chce pozvať všetkých nespokojných ľudí k tomu, aby sme budovali slušné Slovensko.
Osobne by som rád šiel na námestie, ako som to už neraz urobil, keď som si všimol, že niečo nie je v poriadku. Je to naša občianska povinnosť. A pre nás kresťanov aj morálna úloha hľadať pravdu, hlásať pravdu a bojovať za PRAVDU. Tou Pravdou je Boh. Ten Boh, ktorý stvoril tento svet, aby sme v ňom pracovali a zveľaďovali ho. Ako my kresťania veríme, že cez krst sme dostali aj kráľovskú hodnosť - hodnosť nie vládnuť, ale spravovať. Spravovať podľa Božích príkazov. A preto si vážim všetkých, ktorí budú v piatok (a nielen v piatok) na námestiach a budú pokojne "bojovať" za slušné Slovensko. (Prosím naozaj o pokojné a nie nenávistné bojovanie. Nenávisť, zbrane a neslušné konanie nemôže a nie je správnou zbraňou proti zlu.)
Druhá iniciatíva je "24 hodín pre Pána". Tu nás pápež František roky pozýva k modlitbe a oslave Pána za to, že nám dal milosť pokánia a obrátenia. My, ktorí sme uverili a prijali odpustenie máme za čo ďakovať. Rovnako môžeme a sme pozvaní modliť sa za obrátenie tých, ktorí sa vzdialili od Pravdy. Alebo aj za tých, ktorí ešte Pravdu nespoznali. Doprajme túto milosť nášmu krásnemu Slovensku, ale i všetkým ľudom po celom svete. Je to krásne a požehnané. Veď nič nemá zmysel ako modlitba. Modlitba (rozhovor s Bohom, ktorý nemení Boha, ale mení nás) je najsilnejšia zbraň. Láska je silnejšia ako čokoľvek. Preto tu v Beckove (a nielen tu) budeme 24 hodín prosiť za pokoj a mier vo svete. Za zmierenie a za to, aby Pravda o láske a spravodlivosti zvíťazila.
Obe stretnutia sú potrebné. Aj modlitba aj služba. Verím, že úmysel oboch stretnutí prinesie ovocie. Zlo, ktoré sa stalo realitou v korupcii a vo vražde nevinných ľudí nech je porazené láskou a pokojnou zmenou. Nevzdajme sa. Dôverujme Bohu, On je našou jedinou istotou. On však dôveruje aj nám, že neprestaneme v tomto svete byť svetlom, ktoré poukazuje a slúži. Dôveruje nám, že budeme soľou, ktorá nestratila chuť, ale prináša oživenie.

www.cne-beckov.sk/aktualne/mzu


Komentáre