Hľa(dá sa) človek - muž/žena zmierenia

Rád pozerám na hviezdy. Mám na izbe ďalekohľad (20-60*60). Celkom jednoduchý, ale na pozorovanie mesiaca to stačí. Už som videl aj Jupiter. Prečo spomínam ďalekohľad? Lebo pomáha hľadaniu.
Pred pár dňami som šiel po nákupnom centre a prechádzal som okolo obchodu, kde som vedel, že majú ďalekohľady. Vošiel som dnu. Začal som si prezerať ponuku. Popritom mi padli oči aj na iné "predmety" ktoré tam boli. A vtedy som si spomenul na túto "tému" - Hľadá sa človek zmierenia. Tie veci, ktoré boli v tom obchode boli zbrane rôzneho druhu. Neskutočne veľa strelných zbraní. Dokonca aj rôzne sečné a bodné zbrane. Žiadne kuchynské nožíčky. Vtedy mi napadlo "K čomu to potrebujú ľudia v tomto čase mieru?" Kde to reálne použijú? Ako s tým cvičia? A k čomu ich to vychováva?

Vrátil som sa k ďalekohľadom. Čo a koho vidia ľudia cez túto optiku? Je to ich nepriateľ? Alebo je to niekto kto im nesie zmierenie? Ja som tiež skoro pre "hľadanie" toho "vzdialeného" prehliadol to "blízke".
Ono, totiž aj ďalekohľad nedokáže všetko. Treba mať dobrú a dobre nastavenú optiku. 

Hľadá sa človek...
Jednu optiku našej spoločnosti nám po ponúkajú média. Lenže sú oni nastavené správne? Ďalekohľad nemôže byť poškodený, inak bude obraz nekvalitný. A tu pozorujem, že média sú prehnité. Sú v nich diery. Nie celé sú zlé. Len treba opraviť tie diery. To sa celkom dá, ak to človek aj chce. My kresťania sme povolaní a teda istým spôsobom aj povinný zaujímať sa o svet okolo nás.
Hľadanie. K tomu treba aspoň "tušiť" že čo hľadáme. Vieme aj my koho hľadáme? Aké sú naše kritéria hľadania? Chcem človeka zmierenia hľadať v sebe, či v iných? I toto je dôležitý fakt pri hľadaní. V názve vidím zámerne slova "muž" a "žena". Takže aj toto treba rozlúštiť. Jedno som si isto vedomý. Neexistujú v Božích očiach ľudia dvoch kategórii. Je iba jeden druh človeka. Ten, ktorý je stvorený na Boží obraz. Dôležitá a podstatná informácia.
Pri tomto hľadaní je dôležité byť trpezlivý. Dovoľme si venovať tomu čas. Scott Peck, známy psychiater hovorí, že človek môže dokázať takmer všetko, len potrebuje tomu venovať dostatok času. I naše hľadanie potrebuje "čas". Nenechajme sa uponáhľať. Potrebujeme prekročiť hranice toho "známeho".

Hľa človek...
Pred nedávnom som sa stretol s jedným bratom, ktorý už roky pôsobí vo Svätej Zemi. Spomínal prečo je dôležité, aby sme tam ako kresťania žili. Vyjadril to v troch skutočnostiach. Prvou je, že nie sú tam, aby moralizovali. Druhou je, že nie sú tam, aby politikárčili. Treťou tou najdôležitejšou je, že sú tam, aby tam žili. Žiť bratstvo je najdôležitejšie. To je najdôležitejšia "reč" ktorej rozumie každý. Keď vidia, že žijeme odpustenie, zmierenie. Nie teda iba slová, ale svedectvo života. Politické režimy sa menia, ale spoločenstvo má stále jednu podobu.
To vychádza aj zo skúsenosti sv. Františka z Assisi, ktorý sa v roku 1217 zúčastnil V. križiackej výpravy. Nie ako vojak, nie ako rytier, ale ako posol "veľkého kráľa". Nebojoval. Žil lásku, zmierenie, odpustenie - bez zbrane v ruke. Vďaka tomu môžu naši bratia nepretržite byť prítomní vo Svätej Zemi...už 800 rokov. Za každej "vlády".
Aký je ten skutočný pokoj?  Zmierenie prináša pokoj... JEŽIŠ - ten, ktorý nás zmieril... Priniesol POKOJ.. blahoslavení tí, čo šíria pokoj (to sú tí, ktorí sú zmierení - zo sebou, s blížnym - s  Bohom)
Dovolím si povedať, že svätý František bol citlivým človekom. Bol to muž, ktorý o sebe tvrdil, že je nevzdelaný, ale dejiny ukazujú opak. Bol rozumný a s vysokým EQ. Nezrýchľoval svoje konanie, ale pokojne reagoval na potreby.

Hľadá sa človek... hľadajúcim človekom!
Je tu ešte tretia možnosť videnia a hľadania. Stala sa už neraz. Spomeniem iba jednu. Istá žena, ktorá neurobila najlepšie rozhodnutie. Podstúpila interrupciu. Až časom jej došlo, čo urobila. Tak to býva. Bolesť a trápenie zavládlo v jej duši. Začala hľadať pomoc. Hľadala človeka, ktorý by jej mohol priniesť zmierenie a pokoj. Vybrala sa za kňazom. Boli by sme sa tešili, že si zvolila túto cestu, opak je však pravdou. Nemalo by sa stávať, ale stalo sa, že kňaz ju za jej skutok slušne povedané "zvozil". Namiesto odpustenia a zmierenia hlbšie prehĺbenie problému a väčší nepokoj.
Hnevá nás toto konanie kňaza? Či nie sme my všetci tak trochu (a niekedy aj riadne) ako on? Nie sme aj my tí, ktorí nedoprajú iným zmierenie? Nedoprajeme ho ani sebe!? Hľadíme niekde do diaľav, kde je ten, ktorý by nás zmieril.... a pritom je v nás. V tom obraze na ktorého podobu sme stvorený. Máme správne nastavenú "optiku" nášho života? Lebo Boh vidí v nás viac ako my sami.

Ježiš je naozaj prekvapujúcim bojovníkom. Fascinuje ma jeho postoj v Getsemanskej záhrade. Vie a tuší, že príde Judáš s vojakmi. Modlí sa a nerobí nič. Nedáva dokopy vojenskú kohortu. Nevyzbrojuje apoštolov zbraňami. Modlí sa. Nie je opustený Otcom. On to vie. To človek ho opúšťa. Apoštoli spia, Judáš vedie vojakov... a Ježiš hovorí... nech sa stane Jeho vôľa. Je zmierený. "Blahoslavení, ktorí šíria pokoj, lebo ich budú volať Božími synmi."
Naša doba sa zrýchľuje. Stále čoraz rýchlejšie procesory v našich PC a mobiloch... rýchlejšie výrobné procesy, rýchlejšie autá a "internety"... ale naše "hlavy - mozgy" stoja. Nerozmýšľame. A nie sme citlivý. Čakáme neviem načo a dúfame, že sa to dostaví. A pritom my by sme nemali "stáť" ale kráčať. A vôbec netreba rýchlo. Stačí nepatrný, pokojný a trpezlivý pohyb. Človek dokáže takmer čokoľvek, len si potrebuje nechať čas....

Otázka je, či sme ochotní byť ľuďmi zmierenia?!      hľadá sa totiž ČLOVEK

Komentáre