Hazard, ktorý je ohrozuje človeka

Vo všeobecnosti je známe, že hazard ohrozuje duševné zdravie človeka. Človek túži vyhrať peniaze a keďže je v zlej situácii najlepšie chce k tomu prísť rýchlym spôsobom. A keďže to nevychádza verí v to, že sa šťastie na neho usmeje práve v ďalšom "kole". Poznal som jednu krčmu, kde boli výherné automaty. Za rok tam vyhral iba jeden človek. Ak píšem, že vyhral tak myslím tým to, že "zarobil" viac ako investoval. Ostatní len investovali do majiteľov hracích automatov. Veď každý asi vie, že výherný automat nie je charitatívna skrinka, ale prostriedok pre zisk jeho majiteľa.

Pred pár dňami prebehla niektorými médiami (nie všetky pokladali za potrebné informovať o tom, "slovenská klasika") informácia o zmiznutí niekoľkých petičných hárkov z bratislavského magistrátu. Boli to petičné hárky iniciatívy "Zastavme hazard". Ak by skutočne išlo o pár hárkov mohli by sme si pomyslieť, že išlo o administratívnu chybu. Zle spočítané, alebo nedbanlivo zabalené. Tých hárkov však bolo 3039. (Podľa petičného výboru ide v priemere o 16 podpisov na hárok, čo je asi 48000 podpisov.) Pri uvažovaní nad touto situáciou mi napadlo, že práve teraz začína veľký zápas o hazard. Nie ten v herniach, ale ten v domácnostiach bratislavčanov.   
Som rád, že už niektorí poslanci NRSR iniciovali trestné oznámenie, pretože netreba zabúdať na to, že nejde iba o 48000 podpisov, ale o mená a presné údaje 48000 ľudí. Ak išlo skutočne o trestný čin (čo zatiaľ nevieme) tak jeden z motívov môže byť práve zastrašovanie poctivého občana. A keďže zatiaľ sa nevie o ktorých účastníkov ide strach môžu mať všetci. A strach robí svoje. Môže byť veľmi narušená dôvera v zmysel "petičného angažovania". Možno si poviete, že idem do prílišného extrému a že "zlodejovi" ide iba o zníženie počtu hárkov a tým k spochybneniu nového ustanovenia, ktoré zruší hazard. Áno, možno. Možno je to iba tak. A možno ich hodil niekto omylom do koša a možno tie lístky neexistovali a možno........ tých možno môže byť veľmi veľa... k tomu slúži práve to vyšetrovanie. Dovtedy by sme všetci mali neohrozene bojovať proti hazardu. Bojovať proti hazardu voči ktorému išla samotná petícia, ale i voči hazardu byrokracie. Zodpovední si musia uvedomiť, že zákon o ochrane osobných údajov má nejaký zmysel. A preto nemôžeme nechať túto vec odísť "dolu dunajskou vodou"... tak ako to možno niektoré média aj robia... nepíšu o tom vôbec nič. A to je náš najväčší hazard. Hazardujeme s našimi životmi, lebo sme ľahostajní k našim bratom a sestrám. Možno aj v našich srdciach rezonuje Kainov výrok: "Azda som ja strážcom svojho brata?" Ak nie som, tak potom vyhrá mafia, korupcia, neprávosť a prehrá človek.

Komentáre