Pôst vs. dieta

Končia fašiangy a začína pôst. Prečo sa vlastne máme postiť? A načo je to dobré. Je to v tejto dobe aktuálne sa postiť?
Mnohým prebehne veľa otázok. Hlavne mladým kresťanom. Je pre nich nepríjemné sa postiť. Majú strach z pôstu a radšej na to nemyslia.
Je veľkým paradoxom, že napriek tomu niektorí ľudia držia „pôst“. Lepší názov pre ten pôst je slovo „diéta“. Mnohí ľudia kvôli línii dokážu urobiť viac ako veriaci pre svoju dušu. Ich telo bude síce krásne, ale pomáha to aj ich duši?
Možno hej. Ale pravý kresťanský pôst pomáha predovšetkým duši. Pôst sa nemôže zastaviť pri pozemských „ziskoch“. Pôst nám pomáha spoznať sa a stať sa lepšími.
Niekedy sa bojíme poznať seba. O to viac sa bojíme poznať Boha. Myslíme si, že nám chce ublížiť. Vôbec nie. Nechce. Nikde v Biblii nenájdeme nič čo by nasvedčovalo tomu, že Boh chce, aby ľudia trpeli.
My sme sa však nechali opantať mnohými vecami, ktoré nám bránia vidieť „veci“ také aké naozaj sú.
Pôst je miestom očistenia a odpustenia s cieľom znovu nájsť stratenú jednotu. Kresťanský pohľad na pôst ponúka skrze Božie odpustenie zjednotenie ľudskej bytosti - duše a tela - v spojený lásky s Bohom a s blízkymi.
Pôst z lásky nás vedie ku vzťahom. Sám o sebe neznamená nič.
Pôst musí byť spojený s odovzdanosťou Bohu. To si vyžaduje pokoru.

Čo je pokora?
Pokora je pravda - pravda o sebe samom.
Pôst bez lásky a pokory je diéta.
„ Bola by škoda, keby „asketický“ život mal byť vyhradený iba pre tých, ktorí ho musia dodržiavať z estetických či športových dôvodov. Bola by škoda, keby askéza existovala len tam, kde si ju vynucuje sám život, a to niekedy ako neznesiteľnú záťaž.

Ako sa postiť ?
... nebuďte zamračení ako pokrytci. ... keď sa ti postíš, pomaž si hlavu a umy tvár, aby nie ľudia zbadali, že sa postíš, ale tvoj Otec, ktorí vidí aj v skrytosti. (Mt 6,16-18)
(pomazanie je znak radosti a oslavy)

Čo poškvrňuje človeka?
Čo z človeka vychádza, to poškvrňuje človeka. Lebo zvnútra, ľudského srdca vychádzajú zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, cudzoložstvá, chamtivosť, zlomyseľnosť, klamstvo, necudnosť, závisť, rúhanie, pýcha, hlúposť. (Mk 7,20)

Pôst mi odkrýva kto som!!!
Ukazuje mi moje ohrozenia a naznačuje mi, kde musím začať s bojom. V pôste ide o to, aby sme v sebe dokázali vyvolať to, čo je dobré, aby sme pudy dokázali premeniť tak, že nám to umožní disponovať silou, ktorá sa v nich skrýva.
Ide o skrotenie pudov miernymi prostriedkami, nie o ich násilné zničenie.

Pôst je prostriedkom:
- lásky, ktorá bojuje spolu s modlitbou za veľkú vec (Mt 17,21; Jdt 4,9.13)
- ľútosti a kajúcnosti či smútku (Nm 29,7; 1Sam 7,6)

- prípravy na veľkú udalosť ( napríklad pred Vianocami, Veľkou Nocou, či vážnym rozhodnutím)

Komentáre