Hrad a rytier

Podľa názvu by sa zdalo, že idem písať o nejakom hrade a rytierovi. Tieto dve slová som si však dovolil použiť iba ako synonymum pre moje zamyslenie. Nech mi ženy odpustia, pretože práve ich si dovolím nazvať hradom. V tom prípade mužovi zostáva „pomenovanie“ rytier. Prečo som zvolil takéto pomenovanie? Čítaj ďalej a pochopíš ..... možno sa v tomto príbehu nájdeš aj Ty.

Predstav si situáciu v ktorej chce rytier dobyť veľký a krásny hrad. Tento veľký a krásny hrad je jednoducho jedinečnou a životnou túžbou tohto rytiera. Hrad stojí majestátne na vysokej skale a rytier robí všetko preto, aby ho dobyl. Ako ho tak oblieha všimne si, že ten hrad je okrem už spomenutého v niečom jedinečný. Neslobodno ho zničiť. Treba ho dobyť ale nie zničiť, pretože taký hrad mu môže stať útočišťom v ďalšom živote. Hrad je však nepoddajný no pritom ho stále niečím vábi. Ponúka sa svojou krásou a všetko v ňom je harmonické.
Vytrvalosť a trpezlivosť tohto rytiera je fantastická. Práve vďaka nej získa tento hrad, lebo „kráľovnej“ tohto hradu sa rytier zapáči a vpustí ho do svojho hradu pod podmienkou, že zostane na tom hrade ako jeho ochranca. Ona mu dá plné právo života v hrade a on jej dá záruku celoživotnej ochrany a bezpečnosti.

Dalo by sa povedať, že každý príklad pokrivkáva ...
Jednoducho viacerý muži v súčasnej dobe to majú veľmi ľahké a pritom strácajú. Strácajú v tom, že už nie sú takými veľkými rytiermi (česť výnimkám). Ľahké to majú v tom, že ženy už nie sú takými nedobytnými hradmi (česť výnimkám). Muž často krát príde a jednoducho si nezodpovedne užije radosti a „schátraný“ a „vyrabovaný“ hrad opustí.... Prečo?
Myslím, že „kráľovná“ málo dbá o svoj hrad ... a „rytier“ nemá záujem o takýto slabý hrad, lebo on potrebuje silnú pevnosť.
Smutné na tomto všetkom je to, že tento „boj“ ťažšie zvládajú ženy. Ich srdce zostane zlomené a sklamané. Srdce plné bolesti veľmi ťažko nachádza liek.

Musíme sa naučiť vážiť si svoju vlastnú hodnotu. Chýba nám veľa krásnych a hodnotných vzťahov v našom živote, ktoré by nám dali viac istoty a pokoja.
Keď človek otvorí oči, nájde to čo hľadá. Možno to je ťažšie nájsť, ale stojí to za to...
Muži sa stanú „rytiermi“ ktorých si budú vážiť ženy a ženy budú zase „hrady“ ktoré budú ponúkať istotu. Veď ktorá žena chce muža nejakého „skrachovaného vojaka“ a ktorý muž by chcel „zničený a skrachovaný“ hrad.
Naozaj nie je to ľahké, ale myslím si, že kde je vôľa na zmenu tam sa nájde aj spôsob. Len netreba strácať nádej a netreba rezignovať. Už tá snaha je veľká zmena a je možnosť v nej pokračovať...

Komentáre